ANKARA / KAHRAMANKAZAN - Kahramankazan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yersiz Yurtsuz Çocuklar e-Twinning Projemiz

"Yersiz Yurtsuz Çocuklar: İklim ve Çevre Değişikliği Yüzünden Göç Eden Mülteci Öğrenciler ile Yerel Öğrenciler Arasındaki Toplumsal Uyum Sorunlarına Çözümler" eTwinning projesi Okulumuzun Coğrafya Öğretmeni Oya BARIŞIK KARAGÖZ ve öğrencilerinin katılımıyla proje etkinlikleri sürüyor. Türkiye ve Azerbaycan'dan projeye dahil 8 asil, 2 misafir öğretmen ve 40 öğrenciyle birlikte yürütülen proje kapsamında göç hareketlerinin, son zamanlarda iklim değişikliği ile sıkça ilişkilendirilir olmasından dolayı 21. yüzyılda insanlığın yüzleşeceği en büyük sorunlardan biri değişen iklim koşulları, çevresel faktörler sonucu ortaya çıkan iklim (çevre) göçüdür. İklim değişikliği sebebiyle gerçekleşen göçün giderek şiddetlenmesi ve sınır aşan bir soruna evrilmesi, uluslararası politika ve güvenlik alanında yapılacak çalışmaların da önemini artırmaya başlamıştır. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin potansiyel etkileri karşısında gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde yaşayanlar da dâhil olmak üzere tüm halkların iklim (çevre) mültecisi konumuna düşme tehlikesi halen artarak devam etmektedir. Yapılan bu proje ile iklim değişikliği sonucu olarak ortaya çıkacak olan iklim (çevre) mültecilerine karşı farkındalık oluşturmak, iklim (çevre) mültecisi olan çocukların topluluk içerisinde akran baskısı ve topluma sosyal entegrasyonu konularında yürütülecek faaliyetlerle dikkat çekmek için Unesco ve Türkiye Unesco Milli Komisyonu tarafından 19 Mart 2022 tarihinde çevrim içi ortamda "İklim Göçleri: Yeni Coğrafyaya Hazırlık" başlıklı uluslararası panele katılım sağlanmıştır. Moderatörlüğünü UTMK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI'nın gerçekleştirdiği ve UTMK Başkanı Prof. Dr. M Öcal OĞUZ'un açılış konuşmalarıyla başlayan panele, UNESCO Dünya Su Değerlendirme Programı Uzmanı Dr. Engin KONCAGÜL, UTMK Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Üyesi Prof. Dr. Mehmet EKMEKÇİ ve UTMK Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER sunumları ile katkı sunmuşlardır. Panelde iklim değişikliği sebebiyle ortaya çıkması öngörülen göç hareketlilikleri farklı yönleriyle ele alınmıştır. Toplantıyı akademi, sivil toplum kuruluşları ve ortaöğretim/yükseköğretim kurumlarından, uluslararası dinleyicileri takip etmiştir. Katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından toplantı sona ermiştir. Bu projeyle öğrenciler ve öğretmenler toplumda bu konuyla ilgili farkındalık oluşturmaya etkinlikleri ile devam etmektedir.

08-04-2022

Yayın: 08.04.2022 - Güncelleme: 08.04.2022 10:04 - Görüntülenme: 258